عنوان
کلید واژه
عنوان : اولین ملاقات با کربن

توضیحات :

علامه طباطبایی در خصوص اولین ملاقات با کربن نوشته است:

در پاییز سال گذشته (1337 هـ.ش) به منظور انجام دادن پاره­ ای کارهای ضروری روزی چند در تهران بودم و ضمنا از فرصت استفاده می­ کردم دیداری از دوستان مرکزی خود تازه می­ کردم.

روزی دانشمند معظم جناب آقای دکتر جزائری-استاد محترم دانشگاه- مذاکره نمودند که جناب آقای دکتر کربن فرانسوی که یکی از مستشرقین نامی فرانسه و ایران شناس می­ باشد اظهار علاقه­ مندی می­ کردند که از شما ملاقاتی به عمل آورند ... دو سه شب بعد ملاقات در محیط بسیار صمیمانه و گرمی در منزل آقای دکتر جزائری به عمل آمد. این ملاقات گرچه مستعجلا و با فرصت کم و وقتی تنگ به عمل آمد و آقای دکتر کربن در جناح حرکت و عازم مراجعت به پاریس بود ولی شالوده دوستی را ریخته و اطلاعات اجمالی از نتایج زحمات علمی و عملی و فعالیتهای خستگی ناپذیر چند ساله معظم له بدست داد.

آقای دکتر کربن اظهار می­ داشتند که تا کنون مستشرقین اطلاعات علمی که از اسلام بدست آورده­ اند همه آن­ها در محیط تسنن بوده و از انظار و عقاید علمای اهل سنت تجاوز نکرده است و حتی در تشخیص مذاهب اسلامی و توضیح اصول و مبانی آن­ها به رجال تسنن و آثار آنان مراجعه نموده و نظریاتشان را جمع آوری کرده­ اند ...

در نتیجه حقیقت مذهب تشیع آنگونه که شاید و باید به دنیای غرب معرفی نشده است. بر خلاف اعتقاد همه مستشرقین گذشته اعتقاد من این است که مذهب تشیع حقیقی و اصیل و پا برخاست و دارای مشخصات یک مذهب حقیقی بوده و غیر ازآن است که مستشرقین گذشته به غرب معرفی کرده­ اند.

آنچه از مطالعات و پی جوییهای علمی برای من که یک مستشرق پروتستان می­ باشم دستگیر شده، این است که به حقایق و معنویات اسلام از دریچه چشم شیعه که نسبت به اسلام جنبه واقع بینی دارد، باید نگاه کرد.

از اینرو من آنچه توانسته­ ام تلاش و کوش نموده­ ام که مذهب تشیع را به نحوی که شاید و باید و به جوری که در خور واقعیت این مذهب است، به جهان غرب معرفی کنم. بسیار علاقمندم که با رجال علمی و دانشمندان مذهبی شیعه از نزدیک تماس گرفته و به طرز فکر آن­ها آشنا شده و در بررسی اصول و مبانی این مذهب و استیضاح معنویات آن از آن­ها کمک فکری گرفته و نسبت به هدف خود روشن­ ترشوم.

پس از آن آقای کربن به بیان اجمالی زحماتی که در تنقیح و نشر کتب شیخ سهروردی موسس اشراق در اسلام و کنفرانسی که در دانشگاه در اطراف مکتب فلسفی میرداماد و مکتب فلسفی صدرالمتالهین شیرازی داده بود پرداخت و بویژه از مکتب فلسفی صدرالمتالهین تقدیر و ستایش کرد.

گلی زواره، غلامرضا. جرعه­ های جانبخش: فرازهایی از زندگی علامه طباطبایی. موسسه فرهنگی انتشاراتی حضور،  ص. 291

اشخاص مرتبط
درج نظر
نام و نام خانوادگی :
ایمیل :
متن نظر :
تصویر امنیتی :
Footer